İslamKuran - SünnetTavsiyeler - İpuçları

13 Adımda Kuran’ı Ezberleme – Yasir Qadhi

Şunu bilin ki, bu hem maddi hem de manevi bir eylemdir. Kur’an’ı özümseyebilmemiz bir mucize ve Allah ﷻ tarafından verilmiş bir lütuftur. Eğer bu lütuftan faydalanmak istiyorsanız, Kur’an’a açık olmanız, başarmayı ve manevi açıdan en güzel şekilde faydalanabilmeyi istemeniz gerekmektedir.

     

    1. Samimiyet

    Dikkat etmeniz gereken ilk konu niyetinizdir. Eğer iyiye niyet ederseniz iyiye ulaşırsınız. Niyetinizin sadece Allah’ın ﷻ rızası olmasına dikkat edin. O’nun rızasını isteyin ki, Ahirette size rahmetiyle muamele etsin, inşaAllah. Ezberiniz, başkalarının önünde gösteriş için olmasın. Samimiyet tek seferlik bir unsur değildir, sürekli yenilemeniz gereken bir muharebedir.

    2. Süreklilik

    Ne kadar düzenli ezberlerseniz o kadar kolaylaşır. Süreklilik ve ezberi bir gün bile aksatmamak çok önemlidir. İbadette “haftasonu” diye bir şey yoktur. Kişi günlük en az 3 satır ezberlemelidir, 5 daha idealdir. Eğer sürekliliğinizi bozmazsanız, 5-6 yılda hafız olabilirsiniz, inşaAllah.

    3. Zaman

    Bir güne başlarken yapmanız gereken ilk şey ezberdir. Kahvaltıdan bile önce yapmalısınız ezberinizi, çünkü bu da sizin manevi kahvaltınız sayılır. Ezberlemek için en uygun zaman sabah namazından sonraki vakittir. (Şeyh Yasir başlangıçta bir sayfayı ezberlemek için günlük 1 saatini ayırıyordu, sonra 15-20 dakikaya kadar düşürdü.)

    4. Ortam

    Tenha bir mekân bulun, ve sessiz/sakin bir ortamda ezberinizi yapın. Dikkatinizi dağıtacak şeylerin olduğu yerde ezberinizi verimli bir şekilde yapamazsınız, o yüzden tüm cihazlarınızı (telefon vs) kapatın.

    5. Aşinalık/Alışkanlık

    Ezberinizi her gün aynı saatte, aynı yerde yapın ve hep aynı mushafı kullanın. Kendinize ait bir mushafınız olsun. Sonradan bu mushaf size çok değerli ve sevimli gelmeye başlayacaktır.

    6. Sihirli Numaralar Beklemeyin

    Sürekli tekrar edin, tekrar edin, tekrar edin. Sürekli okumak ve/veya dinlemek ezberinize çok yardımcı olacaktır.

    7. Anlamıyla Birlikte Ezberleyin

    Başlamadan önce mealini okuyun ve arapça kelimeleri anlamlarıyla eşleştirmeye çalışın.

    8. Kendinizi Kıraat ile Kuşatın

    Kur’an’ı dinleyin. Ezberlemeden önce ezberleyeceğiniz kısmı dinleyin. Şeyh Husary şiddetle tavsiye edilir.

    Editör Notu: Mescid-i Nebevi’de ezber için Şeyh İbrahim al Akhdar kıraati dinlettiriliyor. Hatmini burdan indirebilirsiniz.

    9. Ezber Arkadaşı Bulun

    Bir arkadaşınıza, aile üyenize veya tanıdığınız herhangi başka birine her güne ezberlediğiniz yerleri okuyun. Daha iyisi, ezber yapan başka birini bulun. Böylece kendinizde “akran baskısı” hissedeceksiniz.

    10. Her Namazınızda Tekrar Edin

    Ezberlediklerinizi namazda okuyun. Eğer bir kısmını unutursanız hemen Kur’an’a koşacaksınız. Bu şekilde düzelttiğiniz hataları bir daha asla yapmazsınız.

    11. Günlük Doz

    a) Belirlediğiniz zamanda günlük ezberinizi yapın.
    b) Ezbere başlamadan hemen önce önceki 7 günün tekrarını yapın: En hızlı unutulan şey yeni yapılan ezberdir. Bu şekilde yaparak eski ezberlediklerinizle yeni ezberlediklerinizi bağlarsınız. Ayrıca, yeni ezberinize başlamadan önce eskileri tekrar edip okumak beyniniz için güzel bir ısınma olacaktır.
    c) Günün sonraki zamanlarında son 7 günün öncesini tekrar edin. Bu da en az 4-5 sayfa olmalıdır.

    12. Oradan Oraya Atlamayın

    İstikrarlı olun. Zorlandığınızda başka bir sureye geçmektense, sıraya riayet edin. Bu şekilde yaparsanız, oradan buradan atlamak yerine bir cüzü tamamlayınca motivasyonunuz artar.

    13. Üç İri Parça

    Sondan başlayın. Kısa sureler motivasyonunuzu artıracaktır. Kur’an ezberini üçe bölmelisiniz:
    a) 28. 29. ve 30. cüz veya 29 ve 30. cüz
    b) 28. cüzden Kehf Suresine kadar
    c) Bakara Suresinden Kehf Suresine kadar.

    Şeyh Yasir Qadhi

    Bu makale muslimmatters.org sitesinden alınıp Genç Müslümanlar ekibi tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiştir.

    Benze Yazılar

    3 Yorum

    Bir Cevap Yazın

    Başa dön tuşu